Vakantie op Tenerife

Bemiddeling van vakantiehuizen en vakantiewoningen op Tenerife

Vakantie op Tenerife - Hier vindt u uw vakantiehuis- of woning

Startpagina   Vakantiewoningen   Vakantiehuisjes   Huurauto   Vluchten   Impressum / Contact   Wij over ons

Landschappen

De Teide en de omliggende Caldera (krater) werden in 1954 al als nationaal park bestempeld. Ondertussen heeft de UNESCO sinds 2007 is dit gebied opgenomen in de werelderfgoedlijst.

Het hele gebied wordt streng gecontroleerd, want sinds de eind jaren negentig is het toerisme zeer sterk toegenomen, waardoor de controle voor het behoud van de natuurbescherming noodzakelijk is. De Teide kan worden beklommen op de aangewezen wandelpaden, maar nogmaals willen mensen op eigen houtje een verkenning wagen en houden zich niet hieraan. Dit gedrag wordt gelukkig net zo weinig getolereerd als het kamperen zonder vergunning buiten de aangewezen gebieden. Wie met een beklimming begint, vindt op3268 meter een schuilplaats met overnachtingsmogelijkheid, het Refugio de Altavista. Voor alle andere is er ook een kabelbaan, die echter niet helemaal naar boven gaat. De laatste 150 meter moeten te voet worden afgelegd, waarvoor echter een speciale vergunning vereist is. Deze is verkrijgbaar op het kantoor van het beheer van het Nationaal Park dat is gevestigd in Santa Cruz de Tenerife. De bezoektijd is beperkt en de vergunning wordt slechts verleend indien de omstandigheden dit toelaten, voorzover men zonder gevaar de top kan beklimmen.

Vanuit de kabelbaan, waar zich ook Spanje's hoogste openbare telefooncel bevindt, voeren wandelpaden om de berg heen met een prachtig uitzicht op de andere eilanden en kan men ook in de krater van de Pico Viejo kijken.

Met zijn 3718 meter boven zeeniveau en 7000 meter boven de zeebodem is de Teide de hoogste berg van Spanje en de op 2 na hoogste vulkaan ter wereld. De oppervlakte van het Parque Nacional del Teide omvat een totale oppervlakte van 18 990 hectare en maakt deel uit van het grondgebied van de gemeente La Orotava. Op zijn hellingen is er weinig vegetatie en de krater, waaruit hij stijgt, heeft een diameter van 17 kilometer. Over de Oorsprong van het gebied, dat Las Cañadas heet, is men het niet helemaal eens. Vroeger waren de deskundigen van mening dat hier een veel oudere vulkaan stond, waarvan de magma kamers 170 000 jaar geleden uit zichzelf ineenstortten. Tegenwoordig gaan de geologen ervan uit, dat dit gebied is ontstaan door een aardverschuiving in de richting van La Orotava, waardoor de vallei van Orotava en ook het onderzeese plateau in het noorden van Tenerife werden gevormd.

De naam "El Teide" komt uit de taal van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van het eiland, en heette oorspronkelijk "Echeyde". Het is de naam voor de huisvesting van de demon Guayota. De legende gaat dat Guayota de zonnegod Magec had gevangen en hem in zijn huis zou hebben gehouden. De Guanches hebben vervolgens hun oppergod, Achaman, om hulp gevraagd. Hun verzoek werd beantwoord, Guayota werd verdreven en Magec kon terugkeren naar de hemel. Achaman sloot daarop Echeyde met een prop, het suikerbrood (Pan de Azúcar) of suikerhoed (Pitón).

Wie wil een bezoek aan de Teide in de zomer wil brengen, die moet in ieder geval de zon niet onderschatten, die bij temperaturen tot 40 graden Celsius echt meedogenloos brandt. UV-bescherming is een must. In de winter kan het gebeuren dat alle toegangswegen zijn geblokkeerd en de kabelbaan wordt gesloten, wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn.

Het nationale park zelf laat een onvergetelijke indruk achter d.m.v. het landschap en de kleuren. Het beeld is gekenmerkt door afgekoelde lavastromen en bizarre rotsformaties, bij de aanblik waarvan men een een gevoel van ontzag krijgt. Van hier stamt overigens ook het zand, dat wordt gebruikt voor de fijne zandtapijten op Sacramentsdag in La Orotava.---- Kleine struiken, insecten en vogels, en de alleen hier voorkomende reuzen hagedis zijn kenmerkend zijn voor de flora en fauna. Velen van hen zijn inheemse soorten en daarom geven we ze een eigen rubriek.

De meest beroemde rotsformatie in dit gebied zijn de rotsen "Los Roques" met enkele verticale torenhoge rotsen, die tegenover een hotel liggen. Een van deze rotsen is de zogenaamde "vinger van God." Het kan worden gevonden op vele ansichtkaarten en ook op het vroegere 1000 peseta biljet. Het hotel beschikt ook over een informatiecentrum, waar alle weetgierigen hun informatie direct ter plaatse kunnen krijgen.

Toegankelijk is het Parque Nacional del Teide via verschillende wegen. Wij noemen hier alleen de belangrijkste, want iedereen zal uiteindelijk toch daar terechtkomen. Het is dus voor de leek niet al te ingewikkeld. De borden naar het park zijn zeer goed aangegeven.

  • Icod de los Vinos over de TF-82 naar Santiago del Teide
  • La Orotava over de TF-21 tot de kabelbaan
  • La Laguna over de TF-24 tot de TF-21
  • Vilaflor over de TF-21 tot de kabelbaan

Degenen die kiezen voor de route vanaf La Laguna, hebben het voordeel dat men eerder door het mooie Esperanza Woud komt en de sterrenwacht passeert.

De "Sterrenkundig Observatorium" bevindt zich op de berg Izaña en werd geopend in 1985. Het is een gezamenlijk Europees project en ligt opn 2392 meter. Tot op heden is het een van de belangrijkste observatoria ter wereld en is in het noorden van het eiland van veraf zichtbaar.

Boodschappenlijstje
U kunt maximaal 5 objecten op de boodschappenlijst
invullen. Hiermee kunt u tot 5 objecten
tegelijkertijd aanvragen of de objecten
vergelijken.
/* */

Even geduld a.u.b.

Verander hier de munteenheid
voor de weergave van de
prijzen
e-mail:
Wachtwoord: