Vakantie op Tenerife

Bemiddeling van vakantiehuizen en vakantiewoningen op Tenerife

Vakantie op Tenerife - Hier vindt u uw vakantiehuis- of woning

Startpagina   Vakantiewoningen   Vakantiehuisjes   Huurauto   Vluchten   Impressum / Contact   Wij over ons

Landschappen

De kust van Tenerife in de Atlantische Oceaan is al met al 269 km lang. De wateren rond de Canarische Eilanden zijn uitlopers van de golfstroom, die met 15 graden Celsius zeer voedzaam en koud is. Op zijn weg vanuit Portugal via Marokko naar de Canarische Eilanden echter is er een transformatie gaande.. Het water wordt warmer, algen maken gebruik van de voedingsstoffen in het water en consumeren dit, zodat het water hier dan duidelijk minder voedingsstoffen telt. Omdat de temperatuur echter relatief constant blijft gedurende het jaar met 18-24 graden, is het is nog steeds rijk genoeg om het leven in het water een goede basis te geven. Maar ook buiten de zee is veel te zien, omdat in de wintermaanden op Tenerife veel vogels te vinden zijn, die men anders aan kusten van Europa aantreft.

Wie zich een eerste blik in het leven onder water wil gunnen, kan dat dan al in de getijdepoelen aan de kust doen, die bij eb overal tussen de ruige rotsen zichtbaar zijn. Vooral de iets diepere poelen laten een zeer interessant ecosysteem zien met krabben, garnalen, zee-egels, kleine vissen en nog veel meer. Deze moeten door de intense zonnestraling en het verdampte water in staat zijn sterke veranderingen in hun omgeving te doorstaan, want door de grote temperatuurschommelingen en verdamping wordt ook het gehalte aan zout drastisch verhoogd. Hoe hoger deze poelen liggen, hoe extremer de verschillen. Vooral in de kleine poelen kunnen alleen een paar zeer flexibele dieren overleven. Het leven aan de kust is dus afhankelijk van de temperatuur, zout, droogte en golven.

De temperatuur
Terwijl de watertemperatuur in Canarische wateren redelijk constant is, wordt het in de getijdepoelen soms zeer extreem. In de hoogst gelegen plassen stijgt de temperatuur overdag voor een deel tot 35 graden Celsius en daalt dan 's nachts tot circa 15 graden Celsius. Dat maakt een verschil van ten minste 20 graden Celsius. Maar het echte probleem is het feit dat het warme water niet zo goed in staat is om voedingsstoffen te absorberen.

Het zout
In de zee heb je een zoutgehalte, dat ongeveer bij 36,5 gram per liter ligt. Men kan dus spreken van een concentratie van 36,5 promille, vergelijkbaar met alcohol. Bij eb, wordt het water opgewarmd, verdampt en de concentratie neemt toe. Dit gaat zo ver dat het zout aan de kust kristalliseert. Dit stelt aan het metabolisme van dieren en planten zeer hoge eisen, want bij regen kan zich het verloop omdraaien en de concentratie tot nul laten dalen. Het zout is er ook verantwoordelijk voor dat hier geen land planten worden gevonden. Ook het normale zoutgehalte van het zeewater is voldoende om de groei van deze planten te verhinderen.

Overigens is niet het eb het grootste probleem van de organismen, maar de vloed. Het eb zelf is erg traag, terwijl de omstandigheden abrupt veranderen als de eerste golven van het vloed weer terug naar de kust klotsen.

De droogte
Omdat er aan de kust alleen maritieme levensvormen te vinden zijn, is de droogte natuurlijk de grootste vijand van de bewoners van de getijdepoelen. Aangezien de getijdenzone enkele uren aan de zon wordt blootgesteld, droogt het natuurlijk voor het grootste deel uit. De dieren die hier leven, passen zich natuurlijk aan, en hebben al in de loop van de evolutie de beste afweermechanismen ontwikkeld. Regelmatige gasten zijn de krabben die zich op het land en in het water kunnen bewegen. Andere geven slijmerige lichaamsvloeistoffen af, die ze ook gebruiken als een schild. Ze reflecteren de zon en het beschermt tegen uitdrogen. Niet ver van de getijdenzone, vindt men dan weer land planten, maar ook die zijn uitgerust met zeer dikke bladeren. Dit maakt hen mogelijk om water te sparen en te overleven in deze onwerkelijke omgeving. Zo zijn ze beschermd tegen overmatige verdamping, meestal hebben zij wasachtige coatings of haren op hun oppervlak.

De golven
In de eerste plaats willen we erop wijzen dat de kracht van de golven niet moet worden onderschat. In het verleden werd al de een of andere toerist van een pier weggespoeld, toen hij zich wilde laten fotograferen voor de brekende golven. Als zo'n plek is versperd, dan wijzen we erop dat deze versperringen moeten worden gerespecteerd.

De golven worden veroorzaakt door de wind. Hun oorsprong kan op enkele duizenden mijlen afstand liggen, dus kan er bij mooi weer en windstilte wel degelijk een zeer sterke branding optreden. De levensvormen aan de kust zijn zich van het gevaar van een sterke branding terdege bewust van daarom zoeken ze liever naar beschutte plekken en hebben zich ook goed daaraan aangepast. Als een klein voorbeeld kan hier de zuignapslak oftewel Lapa worden vermeld, die een zeer vlak pantser heeft. Deze biedt weinig weerstand aan het water. In het zuiden van het eiland waar de zee veel rustiger is door het verloop van de stroming, hebben zij duidelijk meer mogelijkheden om zich te verspreiden.

Dit leefgebied is echter sterk in gevaar. De mens neigt ertoe om al het storende in de zee te verwijderen. Dit hoeft echter niet per se over het schuim te gaan, wat altijd weer aan de kusten wordt gezien. Het is echter helaas nog steeds een feit dat veel te veel huishoudelijk afvalwater ver van de kust in zee wordt geleid, maar meestal komt dit niet op de kust aan. Het schuim, dat grotendeels erg vuil is, heeft zijn oorsprong in de sterke golven of de regen. Het voornaamste probleem ligt bij de industriële productie van giftige stoffen zoals bijv. zware metalen. Deze worden wereldwijd in de oceanen afgevoerd en vernietigen het ecosysteem van de zee. Toch wordt er nog veel afval achtergelaten op de kust. Waar geen afval ligt, wordt gebouwd, wat ook niet persé voordelig is voor het milieu. Daar ontbreekt het juiste milieubewustzijn.

Echter niet overal, want ieder jaar zijn er acties waarbij vrijwilligers het strand en het water schoonmaken en de vuilnis afvoeren. Deelnemen aan dergelijke acties doen de lokale bevolking, immigranten, en een aantal duikscholen. Met de juiste ideeën kunnen we er allemaal voor zorgen dat de kust een mooie plek voor rust en ontspanning blijft.

Boodschappenlijstje
U kunt maximaal 5 objecten op de boodschappenlijst
invullen. Hiermee kunt u tot 5 objecten
tegelijkertijd aanvragen of de objecten
vergelijken.
/* */

Even geduld a.u.b.

Verander hier de munteenheid
voor de weergave van de
prijzen
e-mail:
Wachtwoord: