Vakantie op Tenerife

Bemiddeling van vakantiehuizen en vakantiewoningen op Tenerife

Vakantie op Tenerife - Hier vindt u uw vakantiehuis- of woning

Startpagina   Vakantiewoningen   Vakantiehuisjes   Huurauto   Vluchten   Impressum / Contact   Wij over ons

Canarische wijn

Als de grootste van de Canarische eilanden heeft Tenerife waarschijnlijk de grootste oppervlakte aan wijngaarden. De teelt van wijn heeft een lange traditie en bestaat al sinds de verovering van de Spanjaarden. Aanvankelijk werden voornamelijk blanke rassen geteeld die de voorkeur hadden van de veroveraars en de eerste kolonisten, omdat ze erg goed waren voor de productie van wijn met hoog alcoholgehalte, die men lang kon opslaan. De belangrijkste druif hier was waarschijnlijk wel de Malvasia, die haar oorsprong heeft in Griekenland. Hij heeft zo'n hoge kwaliteit dat ze eeuwenlang de uitvoer van de Canarische wijnen hebben gedomineerd.

De wijnteelt speelde vervolgens sinds de invoering in de late 15de eeuw tot het midden van de 17de eeuw en later een van de belangrijkste rollen in de economie van de Canarische Eilanden, die nog door een tweede factor werd bevoordeeld. In de 16 eeuw stortte de handel met suiker en dus ook de teelt van suikerriet in elkaar, hij kon niet op tegen de concurrentie uit Zuid-Amerika. Op dat moment werd 85 procent van de wijn op de eilanden Lanzarote, La Palma en Tenerife geteeld, terwijl op de andere eilanden voornamelijk levensmiddelen voor de eigen behoefte werden verbouwd.

Tijdens de 18e Eeuw liep de handel met Canarische wijn toen echter zeer sterk terug, omdat aan de ene kant de erfopvolgings oorlog in Spanje uitbrak en aan de andere kant de Portugese wijnen door de Britten werden beschermd. Ook de aan het eind van de 17e eeuw uitgevaardigde maritieme wetten door de Engelsen deden de rest. Dat was quasi het begin van de rode druivensoorten, want de wijnhandelaren probeerden deze ineenstorting van de handel met de Malvasia druif het hoofd te bieden met de teelt van goedkope druiven van een niet zo hoge kwaliteit en daarnaast ook met de mode meegingen. De toen geproduceerde wijnen waren "onechte Madeiras" en werden naar het Engels grondgebied in Noord Amerika en rechtstreeks naar Engeland ingevoerd.

De redding was dit echter niet, want de wijnen uit Madeira en Malaga, uit Porto en Perez hadden intussen een zo goede reputatie over de hele wereld verworven, dat de "imitatie" geen kans had. Het aandeel van de Canarische wijnen in alle markten wereldwijd ging terug en stond bijna op het punt te verdwijnen. De Canarische Wijnhandelaars begonnen zich dan te concentreren op de binnenmarkt en vele van de teeltgebieden verdwenen,omdat de teelt van andere levensmiddelen meer succes en financieel gewin beloofde. Tijdens de 19e Eeuw werden daar vervolgens nog twee plagen met schimmel aan toegevoegd, wat voor de Canarische wijnen bijna het einde betekende. De reputatie van de wijnen was echter nog steeds goed, omdat ze op de wereldtentoonstellingen in Parijs in 1877 en in Madrid in 1898 verschillende internationale prijzen wonnen.

Boodschappenlijstje
U kunt maximaal 5 objecten op de boodschappenlijst
invullen. Hiermee kunt u tot 5 objecten
tegelijkertijd aanvragen of de objecten
vergelijken.
/* */

Even geduld a.u.b.

Verander hier de munteenheid
voor de weergave van de
prijzen
e-mail:
Wachtwoord: