Vakantie op Tenerife

Bemiddeling van vakantiehuizen en vakantiewoningen op Tenerife

Vakantie op Tenerife - Hier vindt u uw vakantiehuis- of woning

Startpagina   Vakantiewoningen   Vakantiehuisjes   Huurauto   Vluchten   Impressum / Contact   Wij over ons

Eten en drinken

De Canarische keuken heeft de invloeden van verschillende culturen overgenomen. Het grootste deel van het stamt waarschijnlijk van de Spanjaarden, maar ook resten van de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse keuken komen hier aan het licht. De keuken zelf is eenvoudig en heel verzadigend, waarin vis, vlees, aardappelen en peulvruchten de grondslag vertegenwoordigen.

Historisch gezien, heeft zij haar oorsprong bij de Guanches, de oorspronkelijke bewoners, die het vee en zaden naar het eiland brachten. Gerst was het graan, die ze overwegend verbouwden. Hieruit maakten ze gofio, een meel gemaakt van geroosterde gerstkorrels, die het voornaamste voedsel vormde. Zelfs vandaag nog wordt gofio gegeten als een traditionele voorgerecht, of juist in het bijzonder door geitenherders, die het met water of geitenmelk tot een pasta vermengen. Bij de Guanches stonden ook nog vis, vlees van geiten en schapen, olijven, meloenen, vijgen, dadels, gedroogd fruit en wilde vruchten op het menu.

Veel bleef er van de cultuur van de Guanches echter niet over, nadat de Spanjaarden in de 15e Eeuw de Canarische Eilanden veroverden. Ze brachten aardappelen en tomaten mee uit Zuid-Amerika op de eilanden, waarvan er hier tot op heden nog vele verschillende aardappelrassen gekweekt worden die niet erg verschillen van de oorspronkelijke rassen.

Het meest originele eten is te vinden op Tenerife in de Guachinches, dieechter niet het hele jaar open zijn in de steden nauwelijks meer existeren. Typische ingrediënten voor de Canarische keuken zijn olijfolie, laurier, peper, saffraan, koriander, komijn, knoflook, kikkererwten, aardappelen en zoete aardappelen.

Bij de typische gerechten speelt vis uiteraard een zeer belangrijke rol. Hij wordt zowel vers gebakken of gegrild, of ook zelfs als gezouten kabeljauw (bacalao) in soepen gebruikt. Het vlees wordt vaak gesmoord geserveerd, waarbij vooral geit, konijn, kip en varkensvlees wordt gebruikt.

Tapas spelen een zeer belangrijke rol. Ze hebben hun oorsprong in kleine hapjes die bij alcoholhoudende dranken op de een klein dekseltje (tapa) werden geserveerd in de bars. Ze bestaan uit kleine porties vleesballen, kipgerechten en nog veel meer. Tegenwoordig stelt men meerdere van deze kleine hapjes samen tot een hele maaltijd en men eet er dan hier en daar wat van.

Ook belangrijk zijn salades, die meestal gemaakt worden op basis van tomaten ( ook groene tomaten), paprika, sla en avocado's. Wie zijn saladewil verfijnen met peper, zout, olie en azijn, doet dat eerst aan de tafel. Bijna bij elke maaltijd wordt dan nog brood en mojo geserveerd.

De etenstijden liggen met die van de Noord-Europeanen ver uit elkaar, net zoals de gewoonten. Voor het ontbijt is er ofwel niets, of soms gewoon een stuk witbrood en koffie. Ook het eten van een gebakje komt voor. Hiervoor gaat men ook graag op weg naar het werk in een bar. Voor de lunch gaat men niet aan tafel, maar prefereert men een tapas bar. Dit komt echter slechts vanaf 13 uur voor. 'S Avonds wordt erl dan heel goed en lang gegeten, echter om 18 uur, maar vanaf 20 uur. Dit kan echter ook pas duidelijk later gebeuren.

Een van de belangrijkste sauzen voor alle gelegenheden is de mojo. Dat zijn koude sauzen, die in hun samenstelling in de eerste plaats uit olie, azijn en knoflook bestaan. Ze worden met brood zowel als met vis, vlees of met de typische Canarische gerimpelde aardappelen (papas arrugadas) gegeten. Ze zijn zeer gevarieerd en bijna elk restaurant en veel gezinnen hebben hun eigen recepten. De basis van de drie belangrijkste varianten zijn de volgende:

  • Groene Mojo (Mojo): De groene kleur komt, hetzij uit verse koriander (koriander mojo) of verse peterselie (peterselie mojo), waarbij ook groene paprika's of avocado kunnen worden gebruikt. Zout en komijn mag in een groene mojo in geen geval ontbreken.
  • Rode mojo (mojo rojo, mojo picante of mojo picon): dit is de pittige versie van mojo, omdat hier, naast zout, komijn, olie en azijn ook pepers en soms ook verse gepureerde paprika's worden gebruikt. De zachtere versie heet "mojo rojo suave".
  • Salsa Almogrote Guachinerfe: een witte roomkaas, die erg pittig is en oudere geitenkaas bevat. Het wordt ook wel "mojo de queso" genoemd.

Bij de grondbasis voor de gerechten spelen de papas arrugadas waarschijnlijk wel de belangrijkste rol. Zij zijn de traditionele basis en zijn kleine en verschrompelde aardappelen, die een korst van zeezout hebben. Het is niet moeilijk ze te maken. De aardappelen worden gekookt met schil en al in veel zeezout, waarvan het zoutgehalte ongeveer een kwart van het gewicht van de aardappelen is. Nadat het water is verkookt worden de aardappelen niet van het vuur genomen, maar droog gekookt op laag vuur gedurende twintig tot dertig minuten. Hierdoor zien ze er verschrompeld uit. Ze worden dan meestal gegeten met de pittige mojo.

Andere grondslagen zijn brood, ook met Mojo of Ali-Oli (knoflooksaus), of de hierboven beschreven gofio.

Bij de groenten zijn het de zoete aardappelen, die worden gebruikt als de basis voor diverse stoofschotels. Hier zijn er echter ook parallellen met de West-Afrikaanse keuken, want ook de de yam wortel wordt hier gebruikt.

Een van de belangrijkste ingrediënten zijn ook de kikkererwten. paprika, pompoen, courgette, uien, aubergines en tomaten behoren ook tot de meest genuttigde groenten.

Door de overbevissing van de wateren, hebben de visbestanden voor de kust sterk afgenomen, maar hij is nog steeds niet uit de keuken van het eiland weg te denken. Hij wordt op alle mogelijke manieren toebereid, zij het gefrituurd, gekookt in soepen, gebakken of gegrild. Maar ook andere zeevruchten zoals inktvis (octopus), mosselen, krabben en garnalen zijn een integraal onderdeel van de keuken.

Varkensvlees en kip zijn de twee soorten vlees die op de Canarische Eilanden het vaakst voor menselijke consumptie worden gebruikt. Uit varkensvlees wordt ook chorizo gemaakt, een kruidige worst met een licht zurige smaak. Een andere Canarische worstvariant is de morcilla. Dit is een zoet smakende worst, die uit varkensbloed en vet, rozijnen, amandelen en kaneel wordt geproduceerd.

Gemarineerde konijn is bijna uitgegroeid tot een volksgerecht. De zogenaamde conejo salmorejo heeft de konijnenpopulatie op sommige eilanden bijna tot het einde gedecimeerd . Verder is cabrito (geit) nog steeds wijdverbreid, omdat het een traditioneel gerecht is.

Wijn wordt overal op de Canarische Eilanden geteeld. De bijzonderheid ligt in het feit dat alle wijnen worden geteeld op vulkanische bodems. Het milde klimaat van de eilanden en de noordoost passaat begunstigen op de Canarische Eilanden de groei en het aroma van de wijn.

De wijnteelt op de Canarische Eilanden heeft een lange traditie, want hij reikt tot terug in de tijd van de verovering door de Spanjaarden. Aangezien er hier nooit een plaag van de gevreesde druifluis, zoals in andere wijnstreken, heeft plaatsgevonden, zijn er op de eilanden een groot aantal verschillende druivenrassen. Een totaal zijn er 33 verschillende druivensoorten toegestaan, die zijn onderverdeeld in 19 witte en 14 rode soorten.

Als toetje op de Canarische Eilanden is waarschijnlijk de flan, die ook in Noord-Europa een relatief hoge reputatie heeft. Het is een caramel vla, die bestaat uit drie tot vier eieren, 4 eetlepels suiker, 2 eetlepels rum of cognac en een halve liter melk.

Miel de Palma is een donkerbruin en zeer zoet sap, dat is gemaakt van ingekookt palmsap. Het wordt gebruikt voor allerlei zoete gerechten of als sandwich spread. Wijdverspreid is ook bienmesabe. Het is gemaakt van geklopt eiwit, suikerstroop, beschuit en gemalen amandelen en is echt heel zoet.

Hoe graag de bewoners zoet eten, wordt meestal duidelijke bij het betreden van een bakkerswinkel, omdat deze een heel grote selectie aan zoetigheden heeft en vooral deze diversiteit vindt men zelden in een Hollandse bakkerij

Boodschappenlijstje
U kunt maximaal 5 objecten op de boodschappenlijst
invullen. Hiermee kunt u tot 5 objecten
tegelijkertijd aanvragen of de objecten
vergelijken.
/* */

Even geduld a.u.b.

Verander hier de munteenheid
voor de weergave van de
prijzen
e-mail:
Wachtwoord: